Tel. 977.300.509 Fax: 977.774.329 | Mail info@elsimprescindibles-canalreustv.cat

CANDIDATURES 2016

Estem elegint els 10 Imprescindibles del 2016!

Des del 10 de juny fins al passat 15 de setembre vam obrir un procés participatiu perquè tothom pogués enviar possibles candidats als 10 Imprescindibles d’enguany. D’aquest primer procés vam rebre fins a 80 propostes entre entitats i personalitats de diferents àmbits que trobareu a la llista que hi ha a continuació.

Una vegada arribats a aquest punt passem el poder de decisió a més de 200 ciutadans i entitats del Baix Camp perquè elegeixin quins 10 mereixen erigir-se com a Imprescindible del 2016. Cal detallar que aquests seleccionats poden ser de la llista de candidatures o bé a elecció de cada entitat. Un cop confeccionada aquesta llista la ciutadania prendrà la paraula per decidir l’Imprescindible del 2016 a partir del 13 de desembre a través del web o en urnes repartides per la ciutat.

Nom del candidat Categoria Text de justificació
BAIX CAMP
GRUP BARRACAIRE DE MONT-ROIG Baix Camp Grup d’apassionats per l’arquitectura rural que es dediquen al manteniment i recuperació d’un patrimoni que forma part del paisatge agrícol de les nostres terres.
Les barraques de Mont-roig del Camp tenen una notable diversitat d’estils i formes. Se n’han catalogat 134 en prou bon estat de conservació i algunes són monumentals. Tenen la porta orientada al sud, per tal d’aprofitar el sol i evitar el fort vent de mestral. A l’interior d’algunes construccions hi observem petites cavitats; les situades a ran de terra (cocons) s’utilitzaven per conservar frescos l’aigua i el vi i altres, situades a mitja altura, servien per protegir els aliments d’algunes bèsties o com a menjadores dels animals que ajudaven al pagès.
ASSOCIACIÓ MILUBIS DE MASPUJOLS Baix Camp L’associació Joves Milubis de Maspujols som un col·lectiu de més d’una setantena de joves de Maspujols d’entre 16 i 35 anys que any rere any unim els nostres esforços per tal de mantenir viu el nostre poble. Som un grup que, amb constància i il·lusió, organitzem un seguit d’activitats distribuïdes durant l’any i adreçades a joves, petits i grans del nostre municipi. El nostre objectiu principal és, per tant, participar com a grup de joves en la vida social i cultural de Maspujols.
PATRONAT DEL MISTERI DE LA SELVA Baix Camp Organització que amb el suport públic i privat i d’una forma totalment altruista han engegat un projecte d’escenificació del Misteri de la Selva, convertint-lo en l’esdeveniment insígnia del poble. Enguany han celebrat la 37ena edició amb un èxit de públic i repercussió en mitjans.
Mereixen ser reconeguts per l’esforç i la dedicació mostrada per una tradició on hi participa tot el poble.
CENTRE MIRÓ DE MONT-ROIG Baix Camp El “Centre Miró” és un lloc d’interpretació de Joan Miró en relació amb Mont-roig, tan sobre el pintor com de la seva obra.
METEOPRADES Baix Camp Meteoprades és una associació sense ànim de lucre amb seu a Prades, legalment constituïda i fundada el 23 de gener de 2010. El seu objectiu és l’estudi del clima de Muntanyes de Prades i la seva relació amb el medi natural i rural. Actualment formem part de Meteoprades persones amb diferents inquietuts; observadors meteorològics, bombers voluntaris, pagesos, que dediquem part del nostre temps lliure a portar endavant aquest projecte.
Amb el suport de diferents ajuntaments, entitats, empreses i particulars, els últims 5 anys hem anat instal·lant estacions meteorològiques per tot el territori i actualment la xarxa disposa ja de 20 estacions i 11 webcams, i algunes més en camí.
ASSOCIACIÓ PRATDIP LLEGENDARI Baix Camp L’Associació Pratdip Llegendari és una entitat cultural sense ànim de lucre, que té com a únic objectiu l’organització del Festival Pratdip Llegendari.
Revieun la llegenda de Pratdip el cap de setmana de Tots Sants amb un cita clau pel poble que es transforma en un gran mercat d’artesania i gastronomia al voltant de la temàtica de la por i el misteri.
ASSOCIACIÓ CASA L’EDÉN DE LA SELVA DEL CAMP Baix Camp Recuperació i inserció social amb persones en risc, amb addiccions a qualsevol substància o amb problemàtiques.
CENTRE EXCURSIONISTA DE MASPUJOLS Baix Camp El Centre Excursionista es va crear el 1972. Durant la seva història ha organitzat multitud d’actes i sortides relacionades amb la muntanya on hi han participat gran part de la gent de Maspujols.
Actualment en Centre compta amb més de 90 socis/es que disposen d’un local social, material i bibliogràfica per preparar les seves sortides i activitats, a més de la possibilitat de poder treure’s la llicència federativa.
El Centre organitza cada mes una sortida de senderisme oberta a tothom, i a l’estiu la tradicional “caminada nocturna” que transcorre pel nostre terme i acaba amb remullada i sopar a la piscina. A més, moltes altres sortides a la muntanya (escalada, alpinisme, barranquisme…) que els socis/es van organitzant durant tot l’any.
ATENEU DUESAIGÜES Baix Camp Fundat al 1930, 230 socis, actvitats culturals, bar, cinema, teatre, escacs, imprescindible per un poble de només 220 habitants, en plena activitat.
AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA GENT DE MAR DE CAMBRILS Baix Camp Per la seva trajectòria en l’educació en valors dels joves cambrilencs i, especialment, per les accions socials que han dut a terme els nois i noies aquest any per arribar a les famílies que més ho necessiten del municipi.
LA TECA TEATRE DE CAMBRILS Baix Camp Companyia de teatre amateur que enguany fa 50 anys sobre els escenaris. Sens dubte és la companyia de teatre per excel·lència del poble i l’històric d’actuacions el transformen en una de les companyies més vitals de la comarca. Ha acostat el teatre al poble i al Baix Camp.
El premi Imprescindibles 2016 seria un bon premi per aquests 50 anys de teatre!
OMNIUM BAIX CAMP Baix Camp Des que es va posar en marxa aquesta associació, que es va donar a conèixer sobretot amb l’organització de la consulta popular sobre la independència de Catalunya el 25 d’abril de 2010 a la ciutat, Reus per la Independència (la marca local de l’ANC) ha fet una tasca incansable, amb centenars de voluntaris, per fer avançar la societat catalana cap a la sobirania.
Les dues edicions de la Festa per la independència el 2014 o el 2015 o els actes previs a l’Onze de Setembre de 2014 (al Teatre Fortuny, amb cues com mai s’havien vist) i de 2015 (a la plaça de la Llibertat) en són fites ben destacades. A més, Reus per la Independència ha donat suport a les diferents assemblees locals del Baix Camp i el Priorat.
Ben segur que els resultats de les transcendents eleccions del 27S de 2015 no haurien estat els mateixos sense la feina feta incansablement pels membres d’aquesta entitat.
ASSOCIACIÓ TRENCADÍS DE RIUDOMS Baix Camp Amb més de 120 socis a Riudoms, aquesta associació compta amb persones que tenen diversos tipus de discapacitats, de diferents edats però amb un objectiu comú: fer tasques de sensibilització social i activitats lúdiques i integradores per normalitzar la seva situació. Fa dos anys, l’entitat va publicar un conte adreçat als més petits sota el títol ‘Els valents pirates del Trencadís.
ASSOCIACIÓ DE TIMBALERS I BESTIARI DE CASTELLVELL DEL CAMP Baix Camp L’Associació de timbals i bestiari de Castellvell del Camp va nèixer amb moltes ganes de gresca i “soroll”, amb voluntat de fer una activitat on tothom, grans i petits hi puguin trobar un espai per a passar-ho bé. La nostra bèstia és el Lluert, el seu creador és el Manel Llauradó.
El Lluert és propietat de l’Associació de timbals i bestiari de Castellvell del Camp, entitat social i cultural sense ànim de lucre.
Tenim entre mans un projecte molt interessant per a fer, tenim moltes idees i moltes ganes de fer coses i ens agradarà comptar amb tu.
COLLA GEGANTERA TOTA L’ENDENGA DE CAMBRILS Baix Camp L’any que ve faran 25 anys del seu naixement. Des d¡aleshores participa molt activament en la vida cultural i festiva del poble de Cambrils. La seva iniciativa més popular i que aplega més gent és La nit del Foc i cada dos anys organitzen la Trobada de Gegants de Cambrils
L’INFORMATIU D’ALFORJA Baix Camp Durant molts anys l’únic mitja local del poble. Es va dissoldre just abans de fer 25 anys de la publicació. Hi van col·laborar infinitat de ciutadans d’Alforja, transformant-se en la veu i la memòria del present i el futur del poble. Crec que els seus fundadors Antoni Pujals Rebull i Gonçal Èvole mereixeríen un homenatge per la suor i les hores que li han dedicat de forma desinteressada.
BALL DE GITANES DE LA SELVA DEL CAMP Baix Camp Organitzar el ball de gitanes a la Selva, amb ball propi i parlaments fets per a cada sortida.
CULTURAL
CARRUTXA Cultural Ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2016
REUS CONCERTS Cultural Por haber creado una sala dedicada a la música y espectáculos en directo, que en Reus no había de estas características y llevando el nombre de Reus en la cabecera. Y trayendo artistas de renombre como Carlos Latre, Santi Millán, y en breve vendrán más musicales, espectáculos teatrales, etc.
REUS TODAY Cultural Per informar diàriament durant més de 3 anys, mitjançant la xarxa social Twitter, de coses que passen a Reus i als seus voltants, ja siguin més o menys importants i així enganxar a quasi 2.000 seguidors. Reus Today ha donat veu a botigues, associacions, empresaris reusencs, esdeveniments importants de la ciutat, concerts, al món cultural reusenc, etc. Ensenyant i parlant de coses que als diaris digitals i de paper NO apareixen. Sent un “mitjà de comunicació” més on tothom pot dir la seva i el que vulgui. Ens segueixen comptes i persones importants de la ciutat i hem arribat al punt de ser tan actius a Twitter que la direcció del Nou Centre Comercial La Fira, ens va convidar a la seva Inauguració.
BRAVIUM TEATRE Cultural Per la seva aportació constant en el teixit associatiu i cultural a la ciutat i pels 65 anys de la seva fundació 1951-2016
TEDXREUS Cultural Enguany, TEDxReus fa 5 anys. Es tracta del primer esdeveniment TED de Catalunya, en antiguitat i en quantitat de participants. Les TED Talks basen la seva filosofia en difondre idees per millorar el món, convidant ponents de totes les àrees de coneixement: cultura, art, disseny, educació, humanisme, ciència, tecnologia, etc. En 5 anys, TEDxReus ha portat a Reus vora 45 ponents de Catalunya, Espanya, Suïssa, Suècia, Islàndia, etc. i ha contribuït a projectar el nom de la nostra ciutat arreu del món, a través de la comunitat TED (que compta amb més de 1000 esdeveniments a l’any), d’internet i de les xarxes socials.
ANTONI COLOM (Director de l’Escola de Música del Centre de Lectura) Cultural Per la llarga trajectòria cultural i musical a la ciutat vinculada a diferents àmbits com l’educatiu i social.
PEREJIL’S SOUNDS Cultural Per la seva contribució a la cultura reusenca amb milers de propostes culturals dinàmiques, atractives, diferents i engrescadores per a la ciutat i els ciutadans: revetlles, mercreart, teatre, vermuts… Perejil’s té darrere un grup de “currantes” “natos” que actuen altruistament i amb un 10 de “currantes”.
ARMATS DE LA SANG REUS Cultural Per haver assolit 50 armats i celebrar una històrica Gala Cloenda #50éspossible al Teatre Bartrina de Reus.
BANDA SIMFÒNICA DE REUS (BSR) Cultural Per haver guanyat el seu segon certamen de bandes, en el qual ha participat al mes de juliol, aconseguint la màxima puntuació d’entre tots els participants. I per tota la feina que fa en la difusió de la cultura de banda i musical a la ciutat de Reus, sempre adaptant-se al públic de les diferents edats.
LO SUBMARINO Cultural Realització de més de 100 concerts de música en viu.
FITO LURI Cultural Fito Luri és un dels grans patrimonis que té Reus, el seu nom va lligadíssim a la ciutat i és un gran ambaixador allà on va, les seves cançons sovint parlen de la ciutat. És important perquè ha tret cinc discos i l’últim va ser enregistrat en directe amb un Teatre Bartrina ple de gom a gom, pocs artistes locals tenen el poder de convocatòria que té en Fito.
ANTONIO ZARAGOZA MERCADÉ Cultural Des de fa més de 40 anys ha desenvolupat la tasca d’escriure en diferents mitjans de comunicació, diaris, gratuïts, emissores de ràdio, TVReus, etc. Sempre tractant la temàtica reusenca i continua amb aquesta afició. No es que es consideri imprescindible ni molt menys, però sí útil amb aquest tipus d’activitats. Per aquest motiu es proposa com “imprescindible” perquè ,com cada persona, està satisfet de la seva tasca i l’acceptació que sempre ha tingut del públic.
CORSORCI NORMALITZACIÓ LINGÚÍSTICA DE REUS Cultural Per la seva tasca en la promoció i divulgació del català en tots els àmbits de la ciutat, tant des de l’ensenyament com a ent col·laborador amb el comerç i les empreses oferim els seus coneixements per l’aplicació de la normativa.
JORDI LEDESMA ÁLVAREZ Cultural L’escriptor cambrilenc Jordi Ledesma publicarà la seva darrera novel·la aquesta tardor del 2016. Es freqüent que aquests tipus de premis els guanyin empresaris i/o esportistes. En Jordi Ledesma, el passat mes d’abril va ser finalista del premis literaris del Congrés de Cinema i literatura de la Universitat de Salamanca, que escull la millor novel·la de gènere negre publicada durant l’any a l’estat espanyol. I amb la seva primera obra va estar triat per al premi Silverio Cañada de la SN de Gijón, a més ha estat publicada a Llatinoamérica. Ha escrit contes i articles a diversos mitjans i antologies.
Del seu art es vol destacar la prosa polida, les capacitats narratives, i la versemblança amb la que descriu els nostres carrera, així com el caire social de les seves novel·les.
ALBERT “TITO” SALVAT Cultural Divulgador cultural a la ciutat de Reus, 12 anys a Barraques de Reus, organitzador de concerts i cicles musicals a la ciutat i gerent de Lo Submarino.
JULIÁN MARÍN Cultural Julián Marín es un joven de Reus que ha lanzado su primer single “Dame tu calor” del que los beneficios son destinados a la lucha contra el cáncer. Su primer single ha sonado en el programa Supervivientes, ha pasado la frontera de Reus.
NEUS SEGRIÀ Cultural Ceramista reconeguda a nivell internacional. En la seva dilatada trajectòria ha exposat a països de tot el món com Corea, Argentina o França. Amb més de 80 anys continua pletòrica i incansable, treballa a diari al seu taller de Reus. És una de les poques ceramistes que avui dia continuen moletejant el fang pràcticament sense maquinària.
XAVIER AMORÓS Cultural Poeta i escriptor reusenc reconegut a nivell nacional. La seva activitat literària va començar l’any 1940, des d’aleshores ha publicat nombrosos articles i llibres de poesia, literatura i teatre. Actualment la ciutat té una biblioteca que porta el seu nom.
XAVIER MENDUIÑA (Fundador Associació #Trinxat) Cultural Des del 2010, els sopars 2.0 organitzats Xavier Menduiña a El Círcol de Reus sota la denominació #trinxat han aconseguit portar a Reus més de 70 ponents de renom de tots els àmbits: cultura, cinema, literatura, llengua, esport, recerca, medicina, salut, innovació, empresa, comunicació, etc. excepte política. I la xifra creix fins a més de 100 ponents, si tenim en compte les “ambaixades” del #trinxat a Barcelona (des del 2013), de Girona (des del 2014) i de Valls (des del 2015 amb els nom de #Vallspiula) !!! que són esdeveniments germans, nascuts arran de l’èxit del projecte original da Reus.

A través del #Trinxat, cap a l’exterior, la ciutat de Reus gaudeix d’un instrument de difusió de la seva imatge i del seu caràcter innovador gràcies a la retransmissió dels debats dels sopars a través de Twitter i gràcies a les “ambaixades”; i cap a l’interior, gaudeix d’un espai de debat sobre idees innovadores i tendències d’una qualitat poc freqüent tant en contingut com en forma. En total més de 600 persones diferents (professionals, artistes, funcionaris, mestres, científics, comunicadors…)de Reus i de la resta de Catalunya, han participat en els trinxats des que es va crear.

L’alma mater d’aquest projecte, sostingut a base de treball i dedicació, sense cap ànim de lucre, sense patrocinis, sense suport públic, i amb un objectiu realment i honestament altruista, és en Xavier Menduiña. Aquest reusenc, físic i enginyer, empresari, consultor, etc., home polifacètic i curiós, és una rara avis tant pels seus amplis coneixements com per la seva habilitat especial per organitzar esdeveniments, on l’arrel comuna és l’intercanvi d’experiències, l’accés a nous coneixements i el creixement personal de tothom que hi participa: des del ponent fins als assistents passant pels organitzadors, patrocinadors i col·laboradors.

Per més informació: www.trinxat.cat

FIRA TRAPEZI DE REUS Cultural Pels seus 18 anys de trajectòria, per omplir els carrers, les places i els teatres de la ciutat d’espectacles i de la màgia del circ.
XIQUETS DE REUS Cultural Per la seva capacitat per reactivar elmón casteller a Reus, la seva capacitat de lluita, il·lusió i ganes de créixer.
SEGUICI PETIT DE REUS Cultural Perquè han recuperat balls populars i els gegants i cada any es van consolidantt més i transformant-se en un referent a nivell de ciutat.
LA TRIPLE A (Ass. d’Antics Alumnes de la Salle) Cultural L’ Associació d’ Antics Alumnes La Salle és una entitat que ha anat canviant a poc a poc, adaptant-se als temps i a les necessitats de Cambrils. Nascuda l’any 1953 al costat del Col·legi La Salle, ha evolucionat a formes d’associacionisme més actuals, agafant cada cop més un caire de voluntarietat vers el poble i deixant la protecció de la comunitat religiosa, però portant amb orgull i sense oblidar el nom de La Salle.
Actualment continua desenvolupant accions de treball solidari per a grups de convilatants, accions totes de voluntariat social. Cap cambrilenc es pot imaginar el calendari local de festes sense les activitats i la feina de la gent de l’ Associació d’ Antics Alumnes La Salle.
Qui pensa en una Setmana Santa sense la presencia de les vestes blaves i morades de l’Associació acompanyant el pas de l’Oració a l’Hort?
¿Qui pensa la Fira de Cambrils sense l’ Homenatge a la Vellesa amb un cens de prop de 1200 avis/es més grans de setanta-cinc anys dels quals hi participen un terç d’ ells amb els seus respectius acompanyants?
¿Qui pensa en un Nadal sense la recollida d’ aliments per a les famílies més necessitades? I un Nadal sense el Concurs de Pessebres?
¿Qui es pot imaginar el Dia de Reis sense la tradicional arribada de Ses Majestats?
COLLA SARDANISTA ROSA DE REUS Cultural Per la seva tasca de mantenir vigent la sardana, i que enguany arriben al 50 aniversari de l’aplec que es fa per les festes de Misericòrdia al Santuari de la Verge.
BALL DE DIABLES DE REUS Cultural Enguany fan 245 anys del primer cop que es va sortir a Reus.
ENSENYAMENT
GAUDÍ EN ESCENA (Projecte teatral INS Gaudí) Ensenyament El grup de teatre de l’INS Gaudí de Reus va ser seleccionat per participar al Programa estatal de Caixaescena de la Fundació La Caixa. Van poder compartir un cap de setmana amb grups teatrals d’arreu de Catalunya a Caixafòrum de Barcelona. El títol de l’ obra, La guerra de las emociones, consisteix en una fusió de diferents obres de Bertolt Brecht amb projecció amb l’ actualitat. Van sortir a diferents mitjans de comunicació i ha estat una bona empenta cultural per al centre.
FACULTAT DE MEDICINA I CIÈNCIES DE LA SALUT: PROJECTE EYTO-KIDS Ensenyament Joves de 1r i 2n d’ESO dels instituts de Reus dissenyen activitats de promoció de la salut per als nens i nenes de 3r i 4t de primària de les escoles públiques de Reus, amb el suport de professors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. El projecte té per objectiu incrementar el consum de verdura i fruita, i reduir el sedentarisme i el consum d’aliments de menjar ràpid i begudes ensucrades d’una forma original i divertida, ja que són els propis joves que dissenyen i fan aquestes activitats en forma de jocs. Promocionar els estils de vides en la població infantil-juvenil fa que es previnguin malalties relacionades (obesitat, malalties cardiovasculars…). En total participen més de 1.000 nens/es i joves de Reus.
LA PE I EL CORDI FAN BALLAR A L’ESCOLA Ensenyament Treball conjunt i transversal de dansa amb els alumnes de 3r i 4t de primària i amb els mestres de les matèries de llenguatge, música, plàstica i educació física. Basat en el llibre “La Pe i el Cordi al Centre de Lectura” de Jordi Agràs,  els alumnes seran ballarins i espectadors al mateix temps d’escoles com Joan Rebull, Pi del Burgar, Col·legi Sant Josep, Cèlia Artiga, Teresa i Miquel, entre d’altres. Més de 600 alumnes a l’escenari del Teatre Bartrina. Projecte publicat dins “La Dansa a l’escola” APdC i Universitat de Girona, Regidoria d’Ensenyament de Reus i Centre de Lectura.
ÀNGELS OLLÉ (Fundadora de l’Escola Mowgli) Ensenyament Enguany es compleix el cinquantè aniversari de l’Escola Mowgli. Un centre que va trencar motlles al Reus de la segona meitat del segle XX amb una línia educativa moderna i progressista. Podem dir que la irrupció de la Mowgli va marcar una abans i un després en el panorama educatiu de la ciutat. Aquell petit miracle no s’explicaria sense el mestratge i lideratge de la pedagoga Àngels Ollé que amb els anys ha esdevingut una autèntica referència en el seu àmbit. Un fet, per tant, que la fa mereixedora de la condició d’IMPRESCINDIBLE.
ESCOLA TALLER PERE MATA Ensenyament Aquesta entitat acull i dóna feina al voltant de 250 persones discapacitades que, d’altra manera, es veurien excloses del mercat laboral.
ESPORT
CF REUS DEPORTIU Esport Ha pujat a 2A i ha fet una gran temporada
REUS TRAIL SOLIDARI Esport Reus Trail Solidari porta des del 2011 representant la ciutat de Reus a la Trailwalker d’Oxfam Intermon, un doble repte esportiu i solidari on es recapten fons per a l’ONG. Ha rebut enguany el Premi Superació de la prova per ser l’únic equip que ha participat en totes les edicions. Pròximament organitzarà una caminada solidària infantil a la nostra ciutat i els diners que se’n recullin es destinaran a Oxfam Intermon i a les associacions Down Tarragona i AFANOC (Assoc. Familiars Nens Oncològics de Catalunya).
REUS DEPORTIU Esport Ha entrat a la Lliga Europea d’hoquei amb un equip de la cantera
SANTIAGO (Peque) MARTÍNEZ CARRILLO Esport Perquè com a entrenador ha aconseguit 7 ascensos consecutius a diferents categories del futbol base al Reus Deportiu i a Santes Creus.
CLUB FUTBOL SALA MARE MOLAS REUS Esport Per tota la gran trajectòria del club des del 2010 aconseguint quatre ascensos consecutius i ara amb el primer equip a tercera nacional i amb molts èxits en els equips de la base, que no para de crèixer com a únic club i única escola de futbol sala de la nostra ciutat.
EQUIP FEMENÍ DEL RUGBI REUS DEPORTIU Esport Les noies han lluitat contra vent i pluja, superant totes les dificultats que comporta un esport com el rugbi veient-se reflectits els seus esforços proclamant-se campiones de segona divisió, amb ple de victòries i ascendint de categoria, on la propera temporada jugaran a Primera Divisió.
CLUB ESPORTIU ALBA Esport Per la seva tasca en promocionar l’esport i l’oci saludable entre els nois i noies amb necessitats educatives especials de Reus, i afavorir la seva integració a la ciutat.
SOCIAL
FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE REUS Social La federació d’associacions de veïns de Reus és una eina fonamental en el dia a dia de les associacions de la ciutat. Una associació que agrupa a més de 35 entitats veïnals i lluita per millorar la quialitat dels barris.
QUIM GÓMEZ RAMOS: PROJECTE DE COOPERACIÓ DREAMLAND CHILDREN’S HOME Social El projecte consisteix a construir una llar per acollir més de 150 nens i joves orfes i/o provinents dels carrers de Jaipur (Índia) o de diferents situacions molt complicades com l’abandonament, els abusos o l’extrema pobresa.
JAVIER VERAGUAS GABARRÓN Social Per la seva implicació i dedicació en diferents projectes a entitats com ara la Fundació Josep Pont i Gol del barri de Sant Josep Obrer, el Pla de Desenvolupament Comunitari de Sant Josep Obrer, La Fundació Mossèn Frederic Bara, i altres projectes socials tant d’associacions i Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus a Barris com ara Montserrat, Fortuny… als centres i al carrer, lluitant dia rere dia en contra de l’exclusió social d’infants, adolescents i joves en situació de risc.
ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DEL BARRI GAUDÍ Social Per la tasca que fa en l’àmbit social i cultural, fomentant l’integrament i els espais. És una associació de veïns que porta 30 anys a la nostra ciutat a un barri apartat del centre de la ciutat lluitant pel reintegrament i la convivència.
PAH REUS Social Porque la PAH (Plataforma de Afectados por la Hipoteca) ha hecho mucho y voluntariamente por las familias de Reus
MENJADORS SOCIALS DE CÀRITAS REUS Social A Reus hi ha dos menjadors socials, un al centre i l’altre al barri Sant Josep Obrer, i ambdós són gestionats per Càritas Interparroquials de Reus. El menjador del centre té cuina pròpia i és el que elabora diàriament els àpats que s’ofereixen a persones en situació de vulnerabilitat i la gestió és possible gràcies a l’ajuda de molts voluntaris i una subvenció econòmica per part de l’Ajuntament de Reus. Pel que fa al menjar per poder elaborar els menús, prové de dos supermercats de Reus, el Banc dels Aliments i tres fleques. A banda, també es recull menjar cuinat d’establiments de menjar per emportar i càtering, així com de dues escoles de la ciutat, que serveix com a complement per a persones que no tenen menjar a casa o per al cap de setmana. Tots els aliments recaptats són aptes per al consum humà si bé queden fora del circuit comercial, de manera que també es contribueix a la lluita contra el malbaratament alimentari. A més, aquests menjadors estan supervisats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que serveix d’orientació per garantir que la seguretat alimentària sigui dins de la normativa vigent.
ASSOCIACIÓ DE DONES “LA DÀLIA” DE MASPUJOLS Social L’imprescindible és seguir treballant des de les Associacions de Dones en els entorns que permetin unir i interaccionar a totes les dones. L’ASSOCIACIÓ DE DONES “LA DÀLIA” DE MASPUJOLS és un espai dinamitzador de la vida de la dona en el món rural mitjançant activitats de caire cultural, formatiu, social, lúdic o cívic. Poc a poc i amb el temps ens hem anat reinventant i convertint-nos també en un motor d’activitats, de formació i un punt de trobada referent al nostre municipi, i mirall per a dones de totes les edats i per a altres associacions de dones del Baix Camp. Som compromís, dedicació, formació, participació i constància cap al nostre petit municipi. Oferim el nostre temps, l’afecte, la il·lusió, l’empenta, la sensibilitat i el dinamisme a causes socials que afecten a altres dones i les seves famílies. Una trajectòria de 16 anys al servei del nostre municipi, com a motor de social de la vida associativa de les dones ens avalen, i ara també som virtualment presents en totes les xarxes socials per apropar-nos a dones de totes les edats (http://daliademaspujols.blogspot.com.es/).
ISIDRE FONTS Social Activista social i cultural, fundador de la llibreria Gaudí, impulsor de l’aplec de Paret Delgada i defensor de les llibertats individuals. Peça clau en els principals esdeveniments socials, culturals i polítics de la postguerra al Baix Camp. L’any 1967 va ser premiat amb l’Englantina d’Or als Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili i el 1998 va ser proposat per la Conselleria de Cultura com a Creu de Sant Jordi, un reconeixement que va refusar. Als seus 80 anys continua dinamitzant la ciutat organitzant cicles i conferències, o participant en moviments com el 15M.
ASSOCIACIÓ D’ALZHEIMER REUS I BAIX CAMP Social És l’únic centre de la demarcació especialitzat en aquesta malaltia. Aquest 2016 ha estat distingit per la Confederació Espanyola d’Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer com el primer centre de tot l’estat especialitzat a cures a dements sense subjeccions.
CASAL DESPERTAFERRO Social Ateneu cultural i social nascut ara fa 25 anys vinculat a moviments polítics de l’Esquerra Independentista. Actualment fa de paraigües de moltes entitats de la ciutat com el Bou de Reus, H2O o l’Hora Violeta.
FUNDACIÓ MARGARITA BOCIO Social Subvencions a projectes d’escoles amb alumnat amb pocs recursos.
PERE BONET (Pere de la Palma) Social Sense la seva implicació, bona part, si no tots, els actes que es fan a La Palma no es podrien fer o no es podrien dur a terme de la mateixa manera; una implicació que va més enllà de les estrictes obligacions laborals.
Com a mostra d’agraïment de tants reusencs i reusenques que hi han organitzat concerts, sopars, actes culturals, socials i de qualsevol àmbit, i de part de tots aquells que hi han participat sense saber què i qui hi ha al darrere.
EZEQUIEL GORT Social Per la seva tasca administrativa i cultural que permet cercar de manera eficaç tot tipus de documentació relacionada amb la història de Reus.
Especialment, un reconeixement a Ezequiel Gort que ha dedicat tota la vida a cercar, difondre i analitzar la informació de que disposa l’arxiu, especialment en el seu últim treball sobre les muralles medievals de la ciutat.
COOPERATIVA ECOLÒGICA EL BROT Social Fa més de 35 anys que es va posar en marxa a Reus la primera cooperativa agroecològica de l’Estat espanyol.
Els seus objectius són obtenir aliments de qualitat, fer que la seva producció afecti el menys possible al seu entorn i garantir que la persona que el produeix pugui guanyar-se la vida de manera digna.El Brot va sorgir com una iniciativa entre amics reusencs que compartien una mateixa inquietud envers l’ecologisme i la vida sana, a finals de la dècada dels setanta. Després d’uns anys de prova, l’any 1984 es firmaven els estatuts que convertien aquell grup d’amics en una cooperativa, formada per una trentena de socis. Trenta-quatre anys després ja en són cent cinquanta.
ANC REUS Social “Des que es va posar en marxa aquesta associació, que es va donar a conèixer sobretot amb l’organització de la consulta popular sobre la independència de Catalunya el 25 d’abril de 2010 a la ciutat, Reus per la Independència (la marca local de l’ANC) ha fet una tasca incansable, amb centenars de voluntaris, per fer avançar la societat catalana cap a la sobirania.
Les dues edicions de la Festa per la independència el 2014 o el 2015 o els actes previs a l’Onze de Setembre de 2014 (al Teatre Fortuny, amb cues com mai s’havien vist) i de 2015 (a la plaça de la Llibertat) en són fites ben destacades. A més, Reus per la Independència ha donat suport a les diferents assemblees locals del Baix Camp i el Priorat.
Ben segur que els resultats de les transcendents eleccions del 27S de 2015 no haurien estat els mateixos sense la feina feta incansablement pels membres d’aquesta entitat”.
FUNDACIÓ PERE MATA Social Per la seva tasca en la recuperació de les persones que estan en aquest servei.
CENTRE PASTORAL D’AJUT AL PRES I AL NECESSITAT Social Treball anònim i molt dur en relació a una de les capes més desafavorides de la nostra societat. Treball d’integració i especialment valuós per als més joves.
HOSPITAL DE DIA MAS SABATER DE FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE Social Imprescindible perquè és hospital de referència dedicat a donar serveis de rehabilitació a persones amb esclerosi múltiple i altres malalties neurodegeneratives a Reus (Baix Camp) i a totes les comarques de Tarragona sense cap cost per l’usuari.
FUNDACIÓ BANC DELS ALIMENTS DE LES COMARQUES DE TARRAGONA Social La Fundació Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona amb seu a Reus s’ocupa dia a dia de lluitar contra la fam a la província. A més, el Banc dels Aliments és l’impulsor de la campanya Gran Recapte i la fam no fa vacances entre altres.
En una quantitat total de més de 2,6 milions de quilos repartits a 134 entitats socials del territori el 2015 el Banc dels Aliments es presenta com una entitat estrella per poder combatre la fam i el malbaratament alimentari.
Malauradament, el Banc dels Aliments atén indirectament a més de 24.000 beneficiaris en situació d’exclusió social. Per tant, cada beneficiari rep uns 106 quilos anuals. Amb aquesta quantitat només es pot cobrir una de les menjades diàries, insuficient per poder sobreviure.
Per això, seguim necessitant l’ajuda de totes les persones, entitats, mitjans de comunicació i institucions per tal de poder erradicar la fam al nostre territori.
Per més infomació: http://www.bancalimentstarragona.org/
COS DE BOMBERS DE REUS Social El cos de Bombers de Reus present a la ciutat des de fa gairebé 155 anys i que sempre ha estat disponible per atendre qualsevol emergència que pugui haver.
L’ASSOCIACIÓ DE FAMILIARS DE MALALTS MENTALS DOCTOR FRANCESC TOSQUELLES Social Es va crear l’any 1997 a Reus com a iniciativa d’un conjunt de pares i mares de persones afectades per algun tipus de malaltia mental, empeses pels professionals de l’Institut Pere Mata, que van engrescar aquestes famílies per crear una associació amb l’objectiu d’unir esforços per acollir i recolzar altres familiars de la Comarca del Baix Camp.
CARLES BUSQUETS Social La família Busquets porta anys retratant el dia a dia del Món de Reus. La seva és una activitat professional, però no s’entendria tanta dedicació sense una voluntat expressa d’estimar i observar les coses que passen a Reus generant un arxiu fotogràfic que és un autèntic tresor de la nostra memòria ciutadana. D’aquesta llarga tradició en tenim una bona mostra amb el llibre editat enguany amb un recull extraordinari de les millors fotografies que les diverses generacions de la mateixa família han captat en un mateix escenari, el de Reus. Un fet que també els converteix en Imprescindibles.
MOSSÈN JOAN ROIG MONTSERRAT Social Mossèn Joan du a terme des de fa anys una tasca social importantíssima, en favor de persones amb problemes d’addicció. Col·labora amb l’Associació Egueiro, una entitat que du a terme diferents programes de rehabilitació i reinserció per a pacients amb dependència a una o vàries substàncies. Concretament, es tracta de persones amb problemes d’alcoholisme, patologies duals, addicció als opiacis o a la cocaïna. Tracten també del compliment de mesures penals alternatives.
Mossèn Joan s’encarrega d’un grup de persones dins aquest organització. I amb una precarietat de mitjans rellevant, que l’obliga a cercar recursos per les més diverses vies.

 

Volver a arriba